Рекордні за останні 25 років заморозки в Бразилії загрожують урожаю кави і в наступному році. Ціни на кавові боби вже досягли шестирічних максимумів, а нові проблеми здатні спричинити нове подорожчання кави у всьому світі. 

Похолодання, яке прийшло в країну, стало вже другим поспіль погодних шоком за останні місяці. Морозам (мінімальна температура в південно-східному штаті Мінас-Жерайс опускалася до -1,2 ° C) передувала посуха, яка згубила врожай 2021 року. Фермери розраховували на врожай 2022 року, щоб поповнити виснажені запаси, проте тепер і цей план під загрозою – заморозки не зашкодять цьогорічному врожаю, але після них кавові кущі доведеться оновлювати.

Виробник кави і президент кавового кооперативу Хосе Маркос Магальяйнс сказав, що тепер очікує втратити дві третини врожаю 2022 року на своїй фермі. Трейдерів лякає перспектива другого поспіль поганого збору кави наступного року, тому вони скуповують ф’ючерси на боби арабіки по $2,08 долара за фунт – найвищого рівня з кінця 2014 року. У липні ф’ючерси на каву зросли на 30% і майже подвоїлися в порівнянні з минулим роком. Востаннє сильні морози вразили кавові плантації Бразилії в 1994 році.

За два місяці середня ціна для споживачів зросла з $ 2,60 до рекордних $ 4,48 за фунт кави. За прогнозами Кони Хак, керівниці відділу досліджень в сировинний компанії ED & F Man, нинішня ситуація може бути навіть гірше 1994 року. У 2022 році країна може недорахуватися п’яти млн мішків кави – це близько 10% від загального виробництва в Бразилії за підсумками 2020 року.