Експерт розповів, що у квітні-травні 2021 року в Україні зростуть ціни на бензин, дизельне паливо і газ через дефіцит палива.

Як розповів економічний експерт Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов, з початку року ціни на бензин в середньому зросли на 3-3,5 грн/л. Так, А-92, який на початку року торгувався по 24,4 грн/л, нині продається по 27,7 грн/л. Основні чинники зростання цін із початку року, за словами експерта, це подорожчання цін на нафту (WTI + 40,3% c початку року) і відновлення ділової активності в світі та Україні.

 “Однак у квітні та травні ціни на бензин знову виростуть через фактичний дефіцит палива. Трейдер нафтопродуктів Proton Energy зупинив поставки дизпалива і газу в Україну з 1 квітня. Своє рішення швейцарський трейдер пояснює діями української влади щодо АЗС Glusco Медведчука, який за непідтвердженими даними перебуває у партнерстві із засновником Proton Energy”, — пояснив Пантюхов.

За його словами, частка ринку трейдера у 2020 році склала близько 22% від усього ринку дизпалива і газу. Експерт зазначає, що різкий вихід компанії з ринку створить короткостроковий стрибок цін на нафтопродукти. Для заміщення поставок компанії доведеться ввозити додаткові партії нафтопродуктів за новими логістичними шляхами. Через це собівартість, прогнозує Пантюхов, зросте мінімум на 0,7-1 грн/л.

Як розповів експерт, подальший розвиток цін залежить від швидкості операцій трейдерів, які залишилися. Існує ризик спекуляцій на паливі, що подорожчало, з метою перетримання партій і подальшого скидання товару на ринок за зростаючими цінами.

 “Ймовірно, що Proton Energy не захоче повністю залишати ринок і продовжить постачати паливо через посередників, що все одно призведе до підвищення цін, — говорить Пантюхов. — Однак хвилюватися не варто. Подальшого підвищення цін на нафту в найближчому майбутньому не передбачається. Дефіцитний стрибок цін на бензин буде короткостроковим. Трейдери швидко підготують заміну, адже для них це — додатковий прибуток”.

І все ж, додає експерт, варто приготуватися, що у квітні і першій половині травня можна буде побачити підвищення цін на 1-2 грн/л до 29-30 грн/л (A-92). Тому, за його прогнозами, ціни на таксі, яке через жорсткість карантинних заходів залишається в низці міст для деяких єдиним способом дістатися на роботу, також зростуть.