Українська влада утворює групу в ЄС, щоб спинити спорудження  газопроводу Nord Stream 2, за допомогою якого Росія хоче поставляти газ Німеччині, уникаючи територій України. Про це повідомив президент країни Петро Порошенко. Читайте актуальні новини чернівецької міської ради, новини міста та країни на сайті politician.com.ua.

Згідно підрахункам глави держави після того, яка запрацює «Північний потік 2», Україна буде втрачати в рік більше 3 мільярди доларів, що еквівалентно річному оборонному бюджету.

«Ви розумієте, чому його будують? Не диверсифікувати (постачання газу - ПАП), а залишити без грошей Україну на оборону». 

Президент нагадав, вважає «Північний потік 2» російським політичним проектом, який спрямований проти України. Однак він запевняє, що спільними зусиллями можна зупинити його будівництво. Саме тому було ініційовано створення групи в ЄС, завдання якої зупинити спорудження цього газопроводу. «Тому ми активно співпрацюємо з Німеччиною», - підкреслив він.

Він додав, що умова для участі Німеччини в такому консорціумі - припинити будівництво «Північного потоку 2».

У той же час Порошенко звернув увагу на фактор європейської безпеки, пов'язаний з будівництвом газопроводу з Росії, який, як передбачається, буде передавати газ до Німеччини на дні Балтійського моря.

«Чому Путін сумнівався під час нападу на Україну? С якої причині він не пішов далі, коли в 2014 році у нас фактично не було армії? Упевнений, що після агресії газопровід перестав би працювати, і Росія перестала би отримувати гроші за газ, який поставляється через Україну, і лише в минулому році склав 30 мільярдів доларів. Росія без цих 30 мільярдів не виживе, а коли вона перейде на транспортування з обхід України, цей чинник безпеки не буде актуальним. Тому це дуже для нас важливо», - сказав президент України.

Кремль, в свою чергу підкреслює, що «Північний потік 2» є чисто комерційним проектом.

«Проект газопроводу «Північний потік 2» є лише комерційним, а не політичним», - сказав в понеділок прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков, додавши, що спроби припинити його здійснення суперечать принципам вільної конкуренції.

«Ми знаємо, що деякі країни не погоджуються на реалізацію цього проекту. Проте цей проект є суто комерційним, не має політичної основи і гальмуючи його реалізацію, можна порушити принципи та норми вільної конкуренції», - заявив він.

Трубопровід Nord Stream 2 повинен бути готовий до кінця 2019 року, коли Росія має намір припинити або обмежити передачу газу через трубопроводи, що проходить через Україну. Проти будівництва «Північного потоку 2» виступають Польща, країни Балтії та Україна.

Будівництво газопроводу розпочалося 15 травня в Німеччині. «Північний потік 2» повинен проходить паралельно з газопроводом «Північний потік», розпочатий у 2011 році.