Реєстрація фізичної особи-підприємця – чудова можливість працювати на законних підставах, сплачувати податки до бюджету та отримувати робочий стаж. Відкриття ФОП є оптимальним варіантом для представників багатьох галузей малого та середнього бізнесу, фрілансерів, які займаються різними видами діяльності: від написання текстів до комп’ютерного програмування. Та щоб уникнути проблем під час податкових перевірок, варто ознайомитися з особливостями ведення бухгалтерського обліку для ФОП.

Особливості бухгалтерії для фізичних осіб-підприємців залежать від обраної системи оподаткування (загальна чи спрощена), а також групи оподаткування. У загальному, облік може включати такі пункти, як:

  • Ведення книги обліку доходів;

  • Нарахування та сплату податків;

  • Подання звітності (у електронному або паперовому форматі).

Такі завдання можна виконувати самостійно, або ж довірити кваліфікованому бухгалтеру. Другий варіант є більш оптимальним: Ви можете сконцентруватися на основній діяльності, не відволікаючись на інші справи. До того ж, професійне ведення бухгалтерії для ФОП – запорука порядку в податкових справах, а також Вашого спокою під час податкових перевірок. 

Виручить бухгалтерський аутсорс

Якщо великі компанії можуть без проблем найняти бухгалтера в штат, то оптимальний вибір для фрілансерів та представників малого бізнесу – це співпраця з аутсорсинговими компаніями на основі договору. Спеціалісти з аутсорсингової компанії візьмуть на себе усі Ваші бухгалтерські справи: від контролінгу первинної документації, до підготовки звітності до контролюючих органів. Також бухгалтер представлятиме Ваші інтереси під час проведення перевірок, та може виконувати роль бізнес-консультанта (це залежить від його кваліфікації). 

Щоб обрати надійну бухгалтерську компанію для ведення бухгалтерії фізичної особи-підприємця, зверніть увагу на:

  • Досвід роботи та кваліфікацію спеціалістів;

  • Особливості надання послуг, умови договору;

  • Цінову політику;

  • Відгуки клієнтів.

Ціна послуг з бухгалтерського обслуговування ФОП стартує, як правило, від 800-1000 грн за кожен місяць, залежно від обраної компанії. Договір, у свою чергу, можна підписати на будь-який термін. Умови договору, зазвичай, обговорюються індивідуально. Тож довірте бухгалтерію спеціалістам – звільніть свій час на більш цікаві речі!